Vi erbjuder våra medlemmar ett fint utbud av aktiviteter, digitalt eller på olika platser runt om i Mälardalen eller exkursioner och resor ännu längre bort. Här kan du läsa mer om våra planerade evenemang!
Anmäl dig till programpunkterna till info@fornminnesforeningen.com. Ibland är det begränsat antal deltagare, så meddela alltid att du vill delta om du vill vara säker på att få plats. Arrangemangen är för alla våra medlemmar. Vi prickar av dig innan det börjar. Har du inte någon e-postadress? Anmäl dig via telefon till klubbmästare Thomas Eriksson, 073-638 73 35 alt. ordförande Nanouschka Myrberg Burström, tel. 070-494144.
Ladda ned höstprogrammet här:
8 JULI: SVERIGES MEDELTIDA BERGSLAG
Med Docent Gert Magnusson
Tid och plats: Tisdag 8 juli kl. 18.00-18:45. OBS! digitalt föredrag via Teams. Möteslänk:
En av landets främsta experter på järnets historia, docent Gert Magnusson, berättar om bergsmän, hyttor, hammare och om själva Bergslagens betydelse för framväxten av det som senare kom att bli det moderna Sverige. Föreläsningen är en bra intro-duktion till den medlemsresa till det medeltida Bergslagen som sker den 16–17 augusti och som kommer att ha Gert som ciceron. Även den som inte har möjlighet att följa med på resan kommer att ha utbyte av föredraget! Resan kommer att gå till Gamla Norbergs bergslag och föredraget kommer att bland annat handla om en av de äldst belagda järnbergslagen och en av de äldsta undersökta masugnarna (se nedan). Föredraget är öppet för alla.
16-17/8: MEDLEMSRESA TILL BERGSLAGEN
Röd jord, svart kol och blankt stål: 2500 år av bergsbruk och järnhantering i Sverige. Välkommen till en tvådagarsexkursion till det medeltida Bergslagen i Västmanland och södra Dalarna under kunnig ledning av docent Gert Magnusson, historisk arkeolog och expert på Bergslagsområdet och på medeltida järnhantering. Vi besöker Sveriges äldsta hytta, Lapphyttan, gruvmiljöer, bergsmansgårdar och kända bruk, och en mängd andra spän-nande kulturmiljöer. Gemensamt boende i Avesta, middag på värdshuset Engelbrekt i Norberg, mm. Ladda ned Höstprogrammet (se ovan) för mer detaljerad information om programmet.
Kostnad: 4 000 kr för fullbetalande i dubbelrum (enkelrum mot mindre tillägg) inklusive chartrad buss, guidningar och entréer, måltider etc. Sista dag för anmälan och betalning: fredag 11 juli.
3/9: FRÅN TRÄLEN TILL KUNGEN – VEM RESTE RUNSTENARNA?
Med docent Magnus Källström
Tid och plats: Onsdag 3 september på Historiska museet, Narvavägen 13–17, Stockholm, Hörsalen kl. 18.00. Samarrangemang med Historiska museet. Föranmälan senast den 1 september till info@fornminnesforeningen.com
Docent Magnus Källström, Riksantikvarieämbetet, tar ett helhetsgrepp om dem som reste runstenarna. Källström är en av landets mest kunniga på området och har en bred överblick och erfarenhet av Skan-dinaviens runinskrifter och deras tolkning. Från slutet av 900-talet och under en hundraårsperiod framåt restes tusentals runstenar runt om i Norden. Genom sina inskrifter ger de flera tusen små inblickar i vikingatidens samhälle och historia. Samtidigt kan man undra hur heltäckande denna bild är. Fick exempelvis de ofria någonsin en plats i runstens-texterna och hur intresserad var egentligen kungen?
15/10: VERKLIG KLÄDSEL I SVENSK MEDELTID
Med docent Bo Franzén
Tid och plats: Onsdag 15 oktober, Historiska museet, Narvavägen 13–17, Stockholm, Hörsalen kl. 18.00. Samarr. med Historiska museet. Föranmälan senast den 13 oktober till
info@fornminnesforeningen.com
Vad vet vi om medeltida kläder och det fina ylletyget kläde utifrån de skriftliga källorna? Bo Franzén är docent i Ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Som forskare är han inriktad mot Sveriges medeltida marknader och de olika grupper som vi ser agerade där, såsom borgerskapets olika skikt och frälset. I fokus för kvällens föreläsning står egentillverkning i Sverige av kläde, import av kläde, priser på kläde samt kläder för kvinnor och män 1300–1540. Vad säger spåren ifrån marknaden om medeltida klädsel, om ”siden, sammet, trasa, lump” – och kläde! – utifrån den senaste ekonomisk-historiska forskningen?
12/11: STENÅLDER I MOSSENS DJUP. OM UNIKT VÄLBEVARADE LÄMNINGAR FRÅN ÄLDRE STENÅLDER I DAGSMOSSE, ÖSTERGÖTLAND
Med fil. dr. Fredrik Hallgren
Tid och plats: Onsdag 12 november kl. 18.00. OBS! Digitalt föredrag i samarbete med Historiska museet, mer information om detta meddelas senare. Föranmälan senast den 10 november till info@fornminnesforeningen.com.
Föredragshållare är fil. dr Fredrik Hallgren, en av Sveriges ledande stenåldersarkeologer och mottagare av Svenska Fornminnesföreningens Hildebrandspris år 2022. Här presenteras resultaten av det senaste decenniets arkeologiska undersökningar i Dagsmosse, Östergötland, där ett unikt organiskt fyndmaterial från äldre stenålder påträffats inom Fredriks projekt. Dagsmosse, belägen öster om Omberg och söder om sjön Tåkern, var under stenåldern en sjö, som gradvis växte igen. Idag bedrivs industriell torvtäkt på platsen. Senare års arkeologiska fältarbeten har påvisat en serie av fornlämningar, som dateras till ca 10 000–7000 år före nutid.
Fynden omfattar redskap av ben, horn och sten, snidade nätflöten av trä, flätade korgar och ett rikt material av djurben, fiskfjäll och hasselnötskal. På en av öarna i den forna sjön har en 9000 år gammal huskonstruktion undersökts. På den tidigare sjöbottnen intill ön har välbevarade träkonstruktioner i form av fiskfällor och spänger/ plattformar påträffats. Fyndmaterialet är enastående välbevarat tack vare att det skyddats av tjocka lager gyttja och torv, och har därför ett mycket stort vetenskapligt värde. Emellertid förstörs fornlämningarna dag för dag genom den fortsatta torvbrytningen och frågan är vad man kan göra åt detta framöver?
10/12: JULMÖTE MED HILDEBRANDSPRIS OCH MIDDAG
Tid och plats: Historiska museet, Narvavägen 13–17, Stockholm, Hörsalen kl. 17–20. Föranmälan senast 1 december till info@fornminnesforeningen.se .
Julmöte med glöggmingel, föredrag av årets Hildebrandspristagare samt väldigt trevlig middag i Lejongången. Pris för middagen, vem som blir mottagare av Hildebrandspriset, samt ämne för föreläsningen meddelas under hösten. Endast för SFF:s medlemmar.